Dit zijn de werkzaamheden van een Particulier Recherchebureau

Heb je een onderzoek dat uitgevoerd moet worden en wil je daarom kijken naar een professional die jou kan helpen bij de uitvoering? Dan is het goed om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een van de opties die je hebt, is het inschakelen van een Particulier Recherchebureau. Echter dien je dan wel rekening te houden met de werkzaamheden die dit bureau voor jou uit kan voeren en waar de grens ligt. Maar wat zijn deze werkzaamheden dan precies en waarvoor kun je dit bureau inschakelen? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij voor het juiste onderzoek het juiste bureau inschakelt. 

Een Particulier Recherchebureau heeft verschillende methodes 

Een particulier Recherchebureau is een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar personen. Dit gebeurt altijd in opdracht van organisaties of particulieren. Hiervoor worden verschillende methoden ingezet, waaronder het in het geheim observeren, afluisteren van telefoongesprek en het onderscheppen van e-mails. Echter mag een professional dit niet zomaar doen. Hiervoor moet namelijk een vergunning van het ministerie van Justitie & Veiligheid aanwezig zijn en gelden er verschillende privacy gedragscodes. De professional kan daarom besluiten om het onderzoek stil te leggen of over te dragen aan een andere professional, zoals de politie. 

Wet- en regelgeving te allen tijde in acht 

Een Particulier Recherchebureau is daarbij verbonden aan een bepaalde wet- en regelgeving. Zo moet een bureau zich houden aan veel verschillende wetten, waarbij de privacy te allen tijde centraal staat. Dus ondanks dat er een onderzoek geldt naar een bepaald persoon, zal deze ook moeten zorgen voor de privacywetgeving. De Algemene verordening gegevensbescherming is daarbij een belangrijke regelgeving. Wanneer een recherchebureau het idee krijgt dat deze regelgeving overtreden dient te worden, moet het onderzoek overgedragen worden aan bevoegden. In dit geval mag je zelf ook niet op onderzoek uitgaan en de antwoorden verzamelen. 

De resultaten die je verwacht 

Hoewel een Particulier Recherchebureau in de meeste gevallen zelfstandig opereert, kan er ook een samenwerking met de politie plaatsvinden. Als de onderzoeker bijvoorbeeld strafbare feiten op het spoor komt, moet de politie het overnemen en de juiste stappen doorlopen. Daarbij krijg jij tijdens het onderzoek ook niet alle gegevens. De privacy zal te allen tijde gewaarborgd worden, maar jij kunt wel de resultaten verwachten die jij hebt gevraagd tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Zo weet jij als organisatie of particulier direct waar je aan toe bent en wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn.